Stichting Soz Fonds

voor gehandicapte kinderen in Koerdistan/Noord-Irak


Nederlands   * Koerdisch


Welkom bij Stichting Soz Fonds


In de opbouwfase na de langdurige oorlogen in Koerdistan/Noord-Irak is er veel aandacht nodig voor kinderen, vooral voor kinderen met een handicap.

Wat doet Stichting Soz Fonds?
Stichting Soz Fonds zet zich in voor gehandicapte kinderen in Koerdistan/Noord-Irak. De stichting wil dit doen door bestaande scholen te ondersteunen, waarbij we vier fasen onderscheiden:

1.    Opknappen gebouwen
De gebouwen moeten bijvoorbeeld hygiŰnisch, vochtvrij, verwarmd en voldoende ge´soleerd zijn.

2.    Inrichten gebouwen
De ruimten moeten kindvriendelijk zijn, bijvoorbeeld door ze te schilderen of wandversiering, vloerbedekking en vrolijke gordijnen aan te brengen.

3.    Verstrekken werk- en spelmaterialen om de leraren te assisteren
Geschikte werk- en spelmaterialen, zoals braillepapier, een brailleprinter en speelgoed,
moeten in voldoende mate aanwezig zijn.

4.    Overdracht van inhoudelijke kennis en vernieuwing van het onderwijs
De docenten in Koerdistan willen graag meer weten over de onderwijssystemen aan gehandicapte kinderen in Nederland. Daarom ondersteunen we kennisuitwisseling, bijvoorbeeld door het fotograferen van les- en spelmateriaal in Nederland, zodat dit kan worden nagemaakt door de scholen in Koerdistan.

In ons beleidsplan (nog in ontwikkeling) wordt dit ook uiteengezet.

In Koerdistan bevindt zich een groep deskundigen die de projecten samen met ons uitvoert en controleert. Zowel de stichting in Nederland als de uitvoerende groep in Koerdistan bestaat geheel uit vrijwilligers.

Waarom is de stichting opgericht?
Stichting Soz Fonds is opgericht op 21 juli 2005 door Soza Gaffaf. Zij
is afkomstig uit Koerdistan/Noord-Irak en woont sinds 1996 in Nederland. Haar vader werd in 1982 tijdens de oorlog tussen Irak en Iran om het leven gebracht. Het is haar wens om via Stichting Soz Fonds ter nagedachtenis aan haar vader hulp te bieden aan kinderen in haar geboorteland.

Waar staan de naam en het logo voor?
Het Koerdische woord soz betekent liefde. De vlinder in het logo staat voor de kinderen, de narcis is de nationale bloem van Koerdistan en symboliseert daarmee Koerdistan.