Stichting Soz Fonds

voor gehandicapte kinderen in Koerdistan/Noord-Irak


Nederlands   * Koerdisch
Runaky: school voor blinde en slechtziende kinderen

Informatie over de school
Deze school in Sulamanya is opgericht in 1998. Er zijn 35 kinderen en er wordt op school gewerkt met het braillesysteem. De school heeft een redelijk nieuw en goed gebouw. De leerkrachten zetten zich zeer in om de kinderen zo veel mogelijk te leren. Deze vorm van onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen is hier nieuw. Vroeger waren er maar twee beroepsmogelijkheden voor hen, bedelaar (een voor blinden geaccepteerd beroep) of koranzanger, waarbij de koran uit het hoofd moest worden geleerd.
 
De docenten maken veel leermiddelen zelf. Vooral het in braille typen van studieboeken en opdrachten kost veel tijd, omdat er nu geen mogelijkheid is om brailleteksten te kopiëren.

 Runaky: Koerdisch alfabet in braille
Koerdisch alfabet in braille

De laatste drie jaar haalden de kinderen bij de eindtoets van de basisschool, vergeleken met andere scholen de hoogste score.

Hulpmiddelen
voor de school
Na overleg tussen de voorzitster en de leerkrachten van Runaky werd duidelijk wat de school nodig had.
De meest dringende behoefte was braillepapier voor de brailletypemachines. Dit papier is ter plekke niet verkrijgbaar. Allereerst hebben we er een voorraad braillepapier naartoe gestuurd, die we gekregen hebben van Dedicon (voorheen Federatie Nederlandse Blindenbibliotheken, www.dedicon.nl). Veel daarvan is gratis door een vrachtvervoerder (Gorantransport) meegenomen of gratis als extra luchtvracht vervoerd door Rozatravel. Veel dank ook aan deze drie organisaties dus.
Verder was er wel een machine om reliëfafbeeldingen te printen, maar die was niet in gebruik omdat een handleiding ontbrak en omdat de juiste stiften niet voorradig waren. Stichting Soz Fonds heeft na enig speurwerk een Engelstalige handleiding gevonden en opgestuurd. De stiften werden in Nederland besteld en meegegeven aan reizigers naar Koerdistan.


Runaky: Brailletypemachine
brailletypemachine van Runaky

Op het verlanglijstje van de school stond ook een brailleprinter die kan worden aangesloten op de aanwezige computer. Hiermee kunnen studieboeken en opdrachten veel gemakkelijker worden vermenigvuldigd. Door de hoge opbrengst van het Samalproject waren we in staat om er een voor de school te kopen en de brailleprinter is in december 2007 overhandigd.

Kennisuitwisseling
De Stichting Soz Fonds heeft een bezoek gebracht aan een Nederlandse school voor slechtziende en blinde kinderen en daar spel- en leermiddelen bekeken, gefotografeerd en gefilmd. De video over de hulpmiddelen is in het Koerdisch ingesproken. Met behulp hiervan en met de foto's die zijn gemaakt kunnen deze speel- en leermiddelen dan worden nagemaakt. Met de leerkrachten is overlegd over de onderwijsmethode. We zullen deze informatie in het Koerdisch vertalen, waarna deze door de leerkrachten van de Runaky-school zal kunnen worden gebruikt.

Mensen die willen helpen met vertalen van bovengenoemde teksten vanuit het Nederlands naar het Koerdisch zijn dringend nodig en zeer welkom, voor meer informatie klik op ons steunen.Klik hier voor meer foto's van de school

Klik op de naam van een andere school om te zien wat we daarvoor gedaan hebben:
de school Awat voor verstandelijk gehandicapte kinderen
de school Hiwa voor dove/slechthorende kinderen
de school Vincent voor lichamelijk gehandicapte kinderen